Een fotodocumentaire over kinderen in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen. 

 
 

het idee      |      voorwaarden      |      meedoen

 
 

het idee

 

Wonend in Groningen word ik dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de gasboringen en de daardoor veroorzaakte aardbevingen in de provincie. Als moeder van vijf jonge kinderen merk ik dat het mij angstig maakt. Zijn mijn kinderen nog wel veilig? Ons huis staat gelukkig op een gunstige plek en we hebben, op wat kleine scheurtjes na, geen aardbevingsschade. Maar de dorpsschool waar mijn kinderen op zitten moet verstevigd worden. En hun vriendjes wonen in huizen waarvan de muren en vloeren steeds diepere scheuren vertonen. 

 
 

Wat doet zoiets met een kind? Een kind dat aan het begin van zijn leven staat, dat nog zijn hele toekomst voor zich heeft. Wat krijgt het mee van de discussies over schadeafhandeling en vergoedingen, en van de stress die de volwassenen erom hebben? Voelt het zich onveilig? Voelt het zich verdrietig? Kunnen kinderen in de provincie Groningen nog wel onbezorgd opgroeien als ze blootgesteld worden aan zoveel spanningen om zich heen?

 
 

Om deze vraag onder de aandacht te brengen ben ik het fotoproject 'Pronkjuweeltjes' gestart. Een project waarbij ik zoveel mogelijk kinderen die wonen in het aardbevingsgebied fotografeer. Met de dingen die ze zelf het allerleukst vinden: in hun lievelingskleren, met hun lievelingsspeelgoed, knuffel, boek. Thuis, in het huis van hun opa en oma, op school, de sportkantine... Op een plek waar ze zich veilig voelen, maar die dat eigenlijk niet is. 

 
 

voorwaarden

 
  • De kinderen mogen helemaal zichzelf zijn: Spelend met hun lievelingsspeelgoed, lezend in hun lievelingsboek, smullend van hun lievelingssnoep... 
  • De foto's verzamel ik in op mijn website en op speciale social media-kanalen. In de toekomst lijkt het mij heel gaaf om de foto's te exposeren of te bundelen in een boek. Door deel te nemen aan dit project geef je hier toestemming voor.

 
 

meedoen?

 

Voor 'Pronkjuweeltjes' ben ik op zoek naar kinderen die wonen, leren of spelen op een plek waar de gevolgen van de aardbevingen in Groningen duidelijk zichtbaar zijn. Wil jij ook meedoen? Meld jouw kind dan aan! 

→ Naar het aanmeldingsformulier

 

privacy

Wil je graag meedoen aan dit project, maar wil je liever niet dat je kind herkenbaar in beeld gebracht wordt? Er zijn verschillende mogelijkheden om hiervoor te zorgen. Ik bespreek ze graag met je. 

Kosten

Pronkjuweeltjes is een documentaire/kunstproject en dient geen commercieel doel. Er zijn daarom aan deelname geen kosten verbonden. Uiteraard is het wel mogelijk om mijn bezoek uit te breiden met een reguliere fotoshoot.